Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου 2012

Το ρεκόρ,η περηφάνια και το συρτάκι.
Οι Ρωμαίοι αυτοκράτορες κάποτε έλεγαν<<δώσε στον λαό άρτο και θεάματα>>.Οι σύγχρονοι εξουσιαστές  κάνουν ακριβώς το ίδιο.Με την μόνη διαφορά,πως λιγοστεύουν μονίμως τον άρτο, αυξάνοντάς  όλο και περισσότερο τα θεάματα..
Χθες το βράδυ στην παραλία του Βόλου,5614συμπολίτες μας,χορεύοντας το γνωστό συρτάκι του Μ.Θεοδωράκη προσπάθησαν και τελικά μπήκαν στο βιβλίο των ρεκόρ guinnes.Ένα ρεκόρ που όπως σχολίασαν οι υπεύθυνοι της διοργάνωσης,άλλα και οι αιρετοί άρχοντες του τόπου,δημοτικοί σύμβουλοι,δήμαρχος και περιφερειάρχης,δύσκολα θα καταρριφθεί από εδώ και πέρα.Η ιστορική στιγμή γιορτάστηκε ανάλογα, με βεγγαλικά και γιορτή μέχρι αργά την νύχτα.Από νωρίς χιλιάδες κόσμου είχε κατακλύσει το παραλιακό μέτωπο, από την Αργώ μέχρι και τον Αγ. Κωνσταντίνο, με ισχυρά μέτρα ασφαλείας από Λιμενικό, Αστυνομία και Δημοτική Αστυνομία, για να μη δημιουργηθούν προβλήματα,ο κόσμος που κατέκλυσε το χώρο της παραλίας και υπολογίζεται σε πάνω από 30.000.
Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, συνεχάρη τους συμμετέχοντες και δήλωσε ότι η δύναμη του εγχειρήματος είναι ο κόσμος. «Οι Θεσσαλοί κατάφεραν να πετύχουν το μεγάλο ρεκόρ.  Η σημερινή ημέρα αποδεικνύει ότι όταν υπάρχει στόχος και σχέδιο πετυχαίνουμε», τόνισε.Ιδιαίτερα χαρούμενος δήλωσε και ο δήμαρχος Βόλου Πάνος Σκοτινιώτης, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε ότι οι Αρχαίοι Έλληνες έλεγαν ότι ο χορός είναι το δώρο των Θεών. «Όλοι εσείς μας κάνατε ένα μεγάλο δώρο. Ο Βόλος αποδεικνύει ότι μπορεί να διοργανώσει μεγάλα γεγονότα», δήλωσε και κάλεσε τους Βολιώτες να παραβρεθούν μαζικά στις 11 Σεπτεμβρίου, στην τελετή έναρξης του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Συγχρονισμένης Κολύμβησης που θα φιλοξενήσει η πόλη.
Τέλος, ο πρόεδρος της ΕΚΠΟΛ Κώστας Χαλέβας ευχαρίστησε τους εθελοντές, τους φορείς και τους Βολιώτες που αγκάλιασαν την όλη προσπάθεια και το εγχείρημα είχε επιτυχία.

Ξεχειλίζει η περηφάνια σε αυτή την χώρα.Να θυμίσω μια άλλη λαμπρή στιγμή για τον τόπο..Η Έλενα Παπαρίζου φτάνει την Ελλάδα μετά από 30 χρόνια προσπαθειών στο ψηλότερο σκαλί της γιουροβίζιον.Ο κόσμος πανηγυρίζει για την κοπελάρα του(θυμάμαι τα λόγια ενός γνωστού μου),οι δε άρχοντες τονίζουν τα εξής.
.Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας αναφέρει: "Όλη η ομάδα των συντελεστών, που εργάσθηκαν μπροστά και πίσω από τα φώτα, έκαναν το καλύτερο δυνατό για να διακριθεί η Ελλάδα. Ελπίζω και εύχομαι, ο συλλογικός ενθουσιασμός να λειτουργήσει ως εφαλτήριο για μεγαλύτερες και σημαντικότερες επιτυχίες στο χώρο του πολιτισμού, που είναι και το πολυτιμότερο εξαγώγιμο προϊόν της χώρας μας". Το τηλεγράφημα του Κ. Καραμανλή αναφέρει: "Αγαπητή Έλενα, η μεγάλη σου νίκη γέμισε με χαρά τις Ελληνίδες και τους Έλληνες, στην πατρίδα και το εξωτερικό. Για το "Νο1" που μας χάρισες, αξίζουν σε σένα, όπως και σε όλους τους συντελεστές της αποψινής επιτυχίας, θερμά συγχαρητήρια". Ο Γιώργος Παπανδρέου σημείωσε ότι μια αυτοδημιούργητη Ελληνίδα της διασποράς μας έκανε χαρούμενους με την κατάκτηση της πρώτης θέσης στο διαγωνισμό της Eurovision, προσθέτοντας ότι "την συγχαίρουμε και της ευχόμαστε να έχει πάντα επιτυχίες για την ίδια και την Ελλάδα. Το τραγούδι, η μουσική, ο πολιτισμός μπορεί να είναι πάντα μια ισχυρή δύναμη για την Ελλάδα, αν επενδύσουμε σ’ αυτά και αναπτύξουμε όλες τις δυνατότητές μας".
Η αναπληρώτρια υπουργός Πολιτισμού Φάνη Πάλλη-Πετραλιά δήλωσε ότι "η Έλενα Παπαρίζου με την εκπληκτική της ερμηνεία και σκηνική παρουσία, χάρισε στην Ελλάδα έναν καλλιτεχνικό θρίαμβο. Μας έκανε υπερήφανους. Της αξίζουν τα θερμά μας συγχαρητήρια".

Σε μια πόλη ,που κάποια άλλα ρεκόρ σπάνε μέρα με την μέρα.Αυτό της ανεργίας.Το κάθε σπίτι έναν άνεργο του ΓΑΠ,έγινε κάθε γειτονιά ένας ΟΑΕΔ.Το ρεκόρ των αυτοκτονιών,που ανάλογο η χώρα αυτή δεν έχει ζήσει ξανά.Το ρεκόρ των συσσιτίων που αυξάνονται με γεωμετρική ταχύτητα.Το ρεκόρ των αστέγων που βλέπουν να χάνουν τα σπίτια τους μην μπορώντας να αντιδράσουν.Το ρεκόρ αυτών που πλέον δεν έχουν πρόσβαση στην πρωτοβάθμια υγεία και ακόμη και το ράντζο,φαντάζει όνειρο καλοκαιρινής νυχτός.Το ρεκόρ των κρουσμάτων  βίας,ενδοοικογενειακής ή άλλης(μετανάστες κ.α).
Ίσως το ποιο απλό να είναι και το πιο δύσκολο.Ίσως το πιο κοντά να είναι και το πιο μακριά.
Το ότι αυτό το σύστημα έχει βγάλει την μάσκα του, και μας δείχνει το ποιο άγριο προσωπείο του,τάζονταν μας από εδώ και πέρα μόνο ζόφο και δυστυχία,θα έπρεπε να προκαλέσει άλλης μορφής αντίδρασή,άλλης μορφής αμφισβήτηση και άλλης μορφής δράση.Φαίνεται,πως 20 έτη και λοβοτόμησης της ελληνικής κοινωνίας, μας έκανε να μην μπορούμε να αναγνώσουμε το προφανές.Πως αυτά τα ρεκόρ αν δεν τα σταματήσουμε εμείς,με αγώνα(μαζικό,άμεσο,με στόχους ),με οργάνωση(από τα κάτω)και συντονισμό όλων των καταραμένων του σήμερα(ιδιωτικό,δημόσιο,άνεργοι,έλληνες,ξένοι),θα καταρρίπτονται καθημερινά σπέρνοντας όλο και ποιο πολύ απόγνωση και τυφλό μίσος στις ρίζες αυτής εδώ της κοινωνίας.
Όσο κυριαρχούν αυτά τα ρεκόρ,και αυτού του τύπου η περηφάνια,όλο και  θα απομακρύνεται η σκιά αυτού του γίγαντα ,του ήρωα του Καζαντζάκη,Αλέξη Ζορμπά,που χόρευε στο μυθιστόρημα για την φύση,την ζωή,και τις απλές(μεγάλες)αξίες της καθημερινής ζωής.

Σημ.

Άρτον και θεάματα
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Η ιστορική φράση, αλλά και σημερινή διεθνής έκφραση «άρτον και θεάματα» ανάγεται στη ρωμαϊκή περίοδο και προέρχεται από τη λατινική φράση panem et circenses.
Κατά τον Γιουβενάλη[1], διάσημο Ρωμαίο σατυρικό ποιητή, ο αυτοκράτορας προσέφερε στο λαό σιτάρι (ψωμί) και θεάματα στο αμφιθέατρο (στην πρώιμη βυζαντινή περίοδο, στον ιππόδρομο) με σκοπό να τους αποσπά από τα μεγάλα προβλήματα της κοινωνίας.
Σήμερα χρησιμοποιείται αυτή η έκφραση σε περιπτώσεις πολιτικής εξαθλίωσης ενός λαού, που αρκείται μόνο σε εφήμερες απολαύσεις - διασκεδάσεις, τις οποίες βεβαίως παρέχουν οι πολιτικοί προς αποτροπή της προσοχής των πολιτών (της κοινής γνώμης) από την κακή κατάσταση των πραγμάτων της Πολιτείας ή προς αντιμετώπιση σημαντικών προβλημάτων με επικείμενη λύση διάφορη από τη θέληση των πολιτών.








  



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου